

THE ASIA PACIFIC CHAPTER BIENNIAL CONFERENCE

CULTURE AND CULTURAL CONSTRUCTS IN PROTECTION AND MIGRATION

A CONFERENCE FOR JUDGES AND DECISION-MAKERS IN PROTECTION AND MIGRATION MATTERS



Workshops – 23 November 2022 Conference – 24-25 November 2022

Enquiries: martin@cat22.co.nz

Visit us at www.iarmj.org



(AT 28 October 2022 – SUBJECT TO ADJUSTMENT)

PROGRAMME



IARMJ ASIA PACIFIC CONFERENCE 2022

CONFERENCE DAY 1 – Thursday, 24 November 2022

8:30 – 9:00 (30m)	Registration			
9:00 – 10:15 (1 hr 15m)	Acknowledge Justice Meagher, Presider	(Chair: Sean Baker, President Asi Opening Ceremony ement of country / Newcastle Univ at of AAT / Associate Professor Am Asif Sultani, Refugee Speaker and A	versity representative ny Maguire, Newcastle Law School	
10:15 – 11.00 (45m)	Conference photo (photographer: Luke Hardy) and refreshments			
11:00 – 12:00 (1 hr)	Session 2 (Chair: (retired) Judge Rolf Driver) Dealing With the Applicant Before Us Speakers: 1: Zachary Steele, psychiatrist, UNSW and Guy Coffey, Foundation House 2: Professor Mary Crock, University of Sydney – Vulnerability and the Child Applicant			
12:00 -1:00 (1 hr)	Session 3 (Chair: Justice Meagher, President of AAT) Re-thinking Fundamentals of Protection Speakers: 1: Hugo Storey - Cultural constructs, well-founded fear and the inner self 2: Adrienne Anderson - Domestic violence and gender			
1:00 -2:00 (1hr)	Lunch			
2:00 – 3:00 (1 hr)	Session 4 (Chair: Dr Samuel Woldamariam) Rewriting Refugee and Migration Jurisprudence Speakers: Dr Kate Ogg, Associate Professor, School of Law and K Alhussain, post-doctoral researcher, ANU; Dr Maria O'Sullivan, Associate Professor, Faculty of Law, and Sitarah Mohammadi, JD student, Monash University; Saba Vasefi (Sydney University) and Sara Dehm (UTS); Neeraja Sanmuhanathan (Sydney University) and Jessica Hambly (ANU)			
3:00 – 3:30 (30m)	Refreshments			
3:30 – 4:30 (1 hr)	Session 5 Breakout Sessions Moderator – Debra Smallholme, Deputy Chair, IPT Credibility - Forensics Deportation Vicarious trauma, judicial resilience			
	1: Martin Treadwell, IPT 2: Larissa Wakim, IPT	1: Andrew Molloy, IPT 2: Theodore Tavoularis, AAT	and wellbeing 1: Martha Roche, IPT 2: Jade Murphy, AAT	
4:30 – 5:00 (30 m)	Breakouts – reporting back			
5:00 – 5:30 (30m)	The Global Judicial Analysis project Hugo Storey			
7:00	Official Conference Dinner Linkup with Justice Isaac Lenaola CBS, President IARMJ			

CONFERENCE DAY 2 – Friday, 25 November 2022

7:30 – 8:45 (1 hr 15m)		President's breakfast			
9:00 – 10:00 (1 hr)	Session 6 (Chair: Deputy President Jan Redfern, Chair, Migration and Protection, AAT) Statelessness – a Regional Perspective				
	1: Associate Justice Jhosep Lopez, Supreme Court, Philippines 2: Professor Michelle Foster, Director, Peter McMullin Centre on Statelessness, UoM				
10:00 – 10:10 (10m)	Launch of AAT Guidelines				
10:10 – 11:10 (1 hr)	Session 7 (Chair: Bridget Cullen, AAT) Asia Pacific - Future Impacts– Climate Change, Securitization and Protectionism – Drivers and Barriers to Migration and Protection 1: Jane McAdam – Scientia Professor, Kaldor Centre, UNSW 2: Bruce Burson, IPT				
11:10 – 11:30 (20m)	Refreshments				
11:30 – 12:30 (1 hr)	Session 8 Breakout sessions Moderator – (retired) Judge Rolf Driver				
	Cultural Competence 1: Assoc. Professor Russell, NCCC, University of Sydney 2: Matthew Tyne, UoS	Social media in migration and protection claims 1: Louise Moor, IPT 2: Christine Cody, AAT	East Asia Jurisprudence on Asylum Systems 1: Brian Barbour, ANU 2: Joy Torres, D Ct, Phil		
12:30 – 1:00 (30m)	Breakouts – reporting back				
1:00 – 2:00 (1 hr)	Lunch / Women Judges Lunch				
2:00 – 3:00 (1hr)	Session 9 (Chair: Judge Joy Torres, Philippines) Language and IntermediariesSpeakers:1 Rukiya Stein - PhD Candidate, University of Newcastle Law School - Effective Communication Between Migrants, Refugees and Judges: The Role of the Communication Intermediary in the Process of Refugee Status Determination2.Dr Laura Smith-Khan, Faculty of Law, University of Technology Sydney – Language and credibility in asylum procedures				
3:00 – 3:30 (30m)	Refreshments				
3:30 – 4:30 (1 hr)	Session 10 (Chair: Andrew Molloy, IPT) Challenges in Migration and Refugee Decision Making – a panel discussion 1. Jan Redfern (AAT, Australia) 2. Kay Ransome (Hong Kong) 3. Martin Treadwell (IPT, New Zealand) 4. Rea Mackinnon (NRSRT, Nauru)				
4.30-4.45	Drinks and Closing Event				
(15 m)					

PRE CONFERENCE WORKSHOP PROGRAMME

[NB: THE TWO WORKSHOPS RUN <u>CONCURRENTLY</u> – DELEGATES CANNOT ATTEND BOTH]

23 NOVEMBER 2022

INTRODUCTORY / REFRESHER WORKSHOP

8:15-8:45	Check-in, early registration and coffee		
8:45 – 9:00 (15 mins)		Welcome: Sean Baker, President, Asia Pacific Chapter, IARMJ	
9:00-10:00 (1 hr)	Refugee law	International law and the human rights framework / Article 1A(2) Sean Baker, AAT	
10:00-11:00 (1 hr)	Refugee law	A well-founded fear / "Being persecuted" Sean Baker, AAT	
11:00-11:30	Morning tea		
11:30-1:00 (1 hr, 30 mins)	Refugee law	The Convention Reasons / Exclusion / Cessation / Cancellation Martin Treadwell, IPT	
1:00-2:00	Lunch		
2:00-3:00 (1 hr)	Complementary Protection	Complementary Protection Martin Treadwell, IPT	
3:00-3:30	Afternoon tea		
3:30-5:00 (1 hr, 30 mins)	Migration	Statelessness Michelle Foster, UoM and Katie Robertson UoM	
		Deportation Martin Treadwell, IPT	

ADVANCED WORKSHOP

8:15-8:45	Check-in, early registration and coffee	
8:45 – 9:00 (15 mins)	Welcome: Judge Martin Treadwell, Chair, Immigration and Protection Tribunal, NZ	
9:00-11:00 (2 hrs)	Refugee law	Credibility assessment Martin Treadwell, IPT and Heath Owen, AAT
11:00-11:30 (30m)	Morning tea	
11:30-1:00 (1 hr, 30 mins)	Refugee law	COI – the Pitfalls Dr Femke Vogelaar
1:00-2:00	Lunch	
2:00-3:00 (1 hr)	Migration	Weighing discretions in migration matters Heath Owen, AAT and Sean Baker, AAT
3:00-3:30 (30m)	Afternoon tea	
3:30-4:30 (1 hr)	Refugee law	Gender Melissa McAdam, AAT and Larissa Wakim, IPT
4:30-5:00 (30 mins)		Summary and close